Nemlig. Stigende renter behøver ikke at være dårligt nyt.

Af
René Poulsen
Aug 24, 2023
min læsning
Del denne artikel

Jeg læser med glæde Jyllands-Postens erhvervssider, for der er næsten altid garanti for inspiration til at skrive et indlæg her på bloggen. I dagens udgave, er artiklen en hyldest til FlexLånene, og jeg vil fremhæve 2 passager:”Siden F1-lånene blev introduceret i slutningen af 1990-erne, har de været billigere end fastforrentede lån” og ”her har vi altså over 20 års erfaring og historik med FlexLån. De er billigere”.Hvordan avisen er kommet frem til konklusionen vides ikke. Måske har man blot fra år til år sammenlignet den faste rente med den korte rente, eller måske har man sammenlignet et fastforrentet lån til 7,35% rente, som var niveauet for 20 år siden, med et F1-lån, hvor renten over tiden er faldet fra 5,17% til nu minus 0,48%.Hvor mange boligejere der optog et 7% lån for 20 år siden, og har holdt fast i det, ved vi ikke, men tro det eller ej. De findes måske. I Nykredit og Realkredit Danmark cirkulerer der stadig i alt 67 millioner kroner i serien 7% 2032. Kursen er 121 selvom lånene kan indfries til kurs 100. Jeg gad vide, hvem der har finansieret ejendomme med disse lån?Men det var et sidespring. Tilbage til konklusionen om, at ”FlexLån er billigst”.Skulle regnestykket vise sig at være lavet og vise at løbende rentetilpasning har givet lavere gæld/formue end fastforrentede lån, som løbende er blevet konverteret, så skal man huske, at hvis man skal vælge lån i dag, så er det ikke klogt at skue bagud på en historisk renteudvikling, som har været nedadgående. Kunne det tænkes, at vi er på vej ind i en periode, hvor renterne også på lang sigt vil stige til et mere normalt renteniveau end i dag? Altså at kurven vender.

Hvad sker der med renten,

  • når inflationen i EU rammer de ønskede 2%, og centralbanken lukker ned for opkøbsprogrammerne?
  • når USA iværksætter de vedtagne genopretningspakker på næsten 80.000 milliarder kroner? Og EU og resten af verden gør det samme?
  • hvis japanske pensionskasser begynder at sælge ud af danske realkreditobligationer for i stedet at købe amerikanske, hvor afkastet allerede nu er 0,25% højere? Foreløbig har de standset opkøbene af danske obligationer.

Bliver FlexLån så ved med at være billigere end fastforrentede realkreditlån?Hvis man har fastforrentede realkreditlån, kan man udnytte fordelen af stigende renter, og få en lavere gæld. Det kan godt være, at der nu er 20 års erfaring med FlexLån, men RealRåd har 25 års gode erfaringer med fastforrentede lån.

Del denne artikel
René Poulsen

Lignende artikler

No items found.