Ejendomsskatter og boligpriser

Mybanker har for Berlingske beregnet, hvad ejendomsværdiskatten ser ud til at lande på, hvis de nuværende udbudspriser på en række udbudte boliger bliver beregningsgrundlaget i 2024, hvor de nye skatter forventes at blive til virkelighed. Dog først, hvis man køber boligen efter at det nye boligskattesystem er trådt i kraft.

Bemærk at der kun er regnet på ejendomsværdiskatten, som beregnes af den samlede ejendomsværdi. Der findes også en anden ejendomsskat, som kommunerne opkræver. Det er grundskatten, som beregnes af grundværdien, men til forskel for ejendomsværdierne, som blev ”frosset” i 2001, har kommunerne løbende opskrevet grundværdierne, og dermed også grundlaget for grundskatten. I nogle kommuner er grundværdierne blevet opskrevet så meget, at de ”kun” kan stige med ca. 7% om året, indtil de når maksimum. I det nye boligskattesystem er der lagt op til, at selve skattesatsen  skal sættes ned fra maksimalt 26 promille af grundværdien til det halve. Og det betyder jo, at de samlede skatter kan blive påvirket mindre end i beregningerne fra Mybanker.

Køber du boligen før det nye skattesystem iværksættes, vil ejendomsværdiskatten være som på købstidspunktet, men hvis du skal sælge boligen, efter de nye regler er trådt i kraft, er det de nye regler der gælder, og så kan priserne blive påvirket.

Og selvom der stadig er stor usikkerhed om det nye boligskattesystem, viser vi her, hvordan stigningerne, som Mybanker har beregnet, kan påvirke boligpriserne, hvis man alene ser på nettoydelsen. Og hvis renten er uændret.

 

 

Udbudspris

Skatteændring

Påvirkning

Dyreste bolig

11.900.000 kr.

70.812 kr.

-1.611.000 / -13,5%

Gennemsnitsboligen med stigning

5.716.000 kr.

18.769 kr.

-418.000 / -7,3%

Billigste bolig

985.000 kr.

-5.036 kr.

+115.000 / +11,7%

Beregningerne er lavet med 5% udbetaling, 80% realkredit 1% til kurs 97,3 og 30-årigt banklån over 30 år til 3,95% rente. Skatteværdien er 25%. Nogle tal er afrundet.

 

Tallene fra Berlingske/Mybanker:

Normalt tilbyder vi altid at regne på dine muligheder, men i dette tilfælde, er der så mange usikkerheder forbundet med det nye boligskattesystem, at vi ikke skal nyde noget. Vi ser flere forhold med usikkerhed:

  • Bliver vurderingerne ”rigtige” selvom der trækkes en forsigtighedsbuffer på 20% fra?
  • Hvor meget bliver grundværdierne reguleret? Hvordan vurderer man f.eks. værdien af en byggegrund på Frederiksberg?
  • Hvordan vil grundværdierne for ejerlejligheder blive beregnet?

Tjørnebakken 1
4400 Kalundborg

Services

© 2024 RealRåd ApS

Designet af NORDICDNA