Er aktiv gældspleje spekulativt?

Vi synes, at denne overskrift på Finans.dk kræver lidt udfordring, for den provokerer os. Den bliver heldigvis allerede udfordret, hvis man læser hele artiklen, men da den er bag en betalingsmur, kan de læsere, som kun ser overskriften, få et forkert indtryk. RealRåd har arbejdet med låneomlægninger i mere end 25 år, og det ville da være mærkeligt, hvis det skulle have været en tvivlsom forretning for kunderne.

Udgangspunktet for artiklen er, at en konvertering til højere rente, først bliver en god forretning, når man efterfølgende konverterer ned igen. Det er helt korrekt, og det fortæller vi allerede vores kunder på første møde. Vi fortæller, at vi som udgangspunkt kun anbefaler en konvertering til højere rente, hvis det tager mere end 10 år, før kursgevinsten er blevet spist af de højere renter. Har man i dag et 1% lån på 3,5 mill. som er gennemsnittet hos vores kunder, og lånet bliver omlagt til 2%, vil der således gå ca. 13 år før gevinsten er blevet spist op. Derfor skal renten altså falde igen, inden der er gået 13 år. Eller man skal indfri lånet af andre grunde.

Spørgsmålet er så, om renten falder fra 2% igen inden der er gået 13 år? Hvis vi ser tilbage i tiden, er renten jo faldet støt og roligt. Det kan man tjekke på Finans Danmarks hjemmeside, som viser denne renteudvikling på den 30-årige rente.

 

Billedet viser tydeligt en faldende rente, som er helt i bund, og derfor er det nok mere sandsynligt at renten stiger, end at den falder, og er det ikke en udfordring, hvis forudsætningen for en rentabel konvertering til 2% er, at renten falder igen? Og skal man så lade være med at benytte sig af muligheden for at realisere kursgevinster, fordi det måske bliver en dårlig forretning om 13 år? Og er det sandsynligt, at man ikke får flere konverteringsmuligheder inden?

Man kan jo prøve at vende den historiske renteudvikling om, og bruge det som et scenarie. Billedet er på ingen måde en garanti for den fremtidige udvikling, men renten ændrer sig altid i cyklusser af forskellig varighed, og derfor skulle det være mærkeligt, at renten ikke både stiger og falder igen de næste 13 år.

Hvis lånet har en vis størrelse, kan man konvertere, hvis blot renten ændrer sig med 0,5%, hvilket sker når kurven bryder en linje i billedet.

Hvis du vil have lavet scenarier baseret på dine lån, skal du bare kontakte os på 4330 0050 eller info@realraad.dk. Det koster ikke noget

 

 


Tjørnebakken 1
4400 Kalundborg

Services

© 2024 RealRåd ApS

Designet af NORDICDNA