Og hvad kan vi så lære af det?

Da Statsministeren første gang meddelte, at Danmark ville blive lukket ned den 11. marts, var kursen på 30-årige 0,5 % lån i kurs 98. Dagen efter da børsen åbnede, påvirkede det kun kursen negativt med ½ point, men i de følgende dage, gik alvoren op for alle, og kursen faldt hurtigt til 88,50 den 20. marts. Det gik så stærkt, at det i stedet for at konvertere lån fra 0,5 % til 1,5 %, blev muligt at konvertere direkte til 2 %.

Det var dog i praksis kun muligt i 4 dage (21.3 – 24.3), hvor kursen var under 100 på 2 % lånet. Herefter begyndte kurserne at stige igen, og nu er kursen på 0,5 % lånet oppe på 93 og 2 % lånet er langt over kurs 100 igen.

Nogle få boligejere nåede at få et 2 % lånetilbud i den korte periode, og de fleste nåede end ikke at blive bekendt med muligheden, før den var væk igen. Og af dem, som nåede at få et tilbud, var der flere, som oplevede, at kurserne udviklede sig uheldigt straks efter, så de ville få mindre udbetalt fra det nye lån, end det kostede at indfri det gamle lån. Nogen accepterede et mindre underskud, og fik derfor realiseret en stor kursgevinst, mens andre ville vente på at kurserne rettede sig igen. Og det har de ikke gjort. Tværtimod bliver underskuddet større og større dag for dag, fordi kursen på indfrielsen stiger mere end kursen på 2 % lånet.

Saglig Gotha Andersen stillede ofte spørgsmålet. Og hvad kan vi så lære af det? Vi kan lære flere ting:

  1. Renterne kan hurtigt stige. De kan også falde hurtigt, men sjældent lige så hurtigt som de stiger, når der er panik.
  2. Låneovervågning på dagsbasis er vigtig.
  3. Hav en rådgiver, som kan vejlede dig og sørger for at få et lånetilbud, når det matematisk giver mening at omlægge lån. Selvom naboen konverterer, er det ikke en selvfølge, at du skal gøre det.
  4. Slå til når muligheden er der. Måske bliver det bedre at vente, men det kan også betyde en tabt mulighed at vente.

 Der stadig muligheder.

Hvis du har et 30-årigt 0,5% lån med afdrag, er det også for sent at konvertere op til 1,5 % med afdrag, fordi kursen her også er over 100, men du kan stadig bruge serien uden afdrag, men fravælge afdragsfriheden.

Opkonvertering fra 0,5% til kurs 93,25 til 1,5 % i den afdragsfrie serie til kurs 99,11 skærer 149.000 kr. af gælden, hvis restgælden er 3.000.000 kr. Hvis løbetiden er 29 år, stiger nettoydelsen med 240 kr. pr. måned, og det dækker over, at renteudgiften stiger med 2.211 kr. og afdraget falder med 1.439 kr.

Hvis 0,5% lånet er afdragsfrit, kan det også omlægges. Så falder gælden med 165.000 kr. men nettoydelsen stiger med 1.638 kr. fordi der ikke kompenseres med et lavere afdrag. Hvis omlægningen laves med RealRådmodellen, stiger ydelsen kun med 900 kr. fordi den maksimale bidragssats i Totalkredit er 0,59 % efter kundekroner.

Hvis vi skal regne på dine muligheder, kan du skrive til info@realraad.dk. Så kontakter vi dig hurtigst muligt.


Tjørnebakken 1
4400 Kalundborg

Services

© 2024 RealRåd ApS

Designet af NORDICDNA