Nyt fra Konkurrencestyrelsen

Kun 0,9 % af boligejerne skiftede realkreditinstitut i 2018, og det er både Konkurrencestyrelsen og Forbrugerrådet overraskede over, mens Finans Danmark mener, at det er et udtryk for at boligejerne er tilfredse med deres realkreditinstitut.

I RealRåd mener vi, at der kan være flere forklaringer på, at der ikke er flere som vælger at skifte realkreditinstitut. Først og fremmest sker de fleste skift i forbindelse med en låneomlægning, og på det område var 2018 et år med en renteudvikling, som næsten var flad som en pandekage.

Og når der så opstår en mulighed for at omlægge lån, som vi så det i sommeren 2019 og senest 3 dage i marts 2020, så er realkreditinstitutterne, bankerne og boligejerne ikke altid klar til det. Når alle vil omlægge lån på én gang, opstår der flaskehalse, og de eksisterende kunder bliver prioriteret først.

Man kan, med andre ord, ikke læse i avisen, at der nu er en konverteringsmulighed, og så forvente at man bare kan skifte realkreditinstitut for at få en lavere bidragssats herved.
Det skal forberedes inden konverteringsmulighederne opstår. Boligejerne skal sørge for at blive kreditgodkendt og få ejendommen vurderet hos ”konkurrenten”, og måske endda sørge for at få et lånetilbud, som normalt gælder i 6 måneder, så man kan slå til, når muligheden opstår.

Hvis man ikke på forhånd er godkendt i et andet realkreditinstitut, og konverteringsmuligheden pludselig opstår, som vi så det i sommeren 2019 og marts 2020, så bliver man nødt til at gennemføre omlægningen i det nuværende institut, selvom man måske kunne få bedre vilkår et andet sted. Og man skal huske på, at det ikke er nok at sammenligne bidragssatsen i prislisterne. Gør man det, bliver konklusionen måske, at satserne er stort set ens.

Udfordringen er, at bidragssatsen bliver fastsat i forhold til den ejendomsvurdering, som realkreditinstituttet laver, og her kan der indimellem være forskel, så en 80 % belåning et sted, f.eks. kan blive til 75 % belåning et andet sted, hvis ejendomsværdien vurderes højere.

RealRåd kan både hjælpe med at blive godkendt i et nyt institut, og vi kan også overvåge et konkret lånetilbud, så du får besked, når vi mener at tilbuddet skal bruges. Aktuelt kan 30-årige lån med 0,5 % rente omlægges til 1,5 % og det samme gælder visse 1 % lån.

Men husk at forarbejdet skal gøres nu, og ikke når konverteringsmuligheden opstår, hvis du samtidig vil skifte realkreditinstitut.

Ring på 4330 0050 eller skriv til info@realraad.dk, hvis vi skal regne på dine muligheder.